onsdag 29. oktober 2008
Kan vi forutse dysleksi?
fredag 24. oktober 2008
Fra norskboka - Fra saga til cd
Læreverket har fått med seg hva ungdommene interesserer seg for på fritiden, eksempelvis: Facebook, YouTube, Nettby og andre lignende sider. De har tidligere år vært gjennom blogger, wikier og hjemmesider. De kommer med nettvett, personvern og råd til ungdommen. Kildekritikk og hvordan man kan bruke ting som man finner på nett er også en del av pensum
Videre handler kapittelet om sammensatte skjermtekster, og et godt eksempel på en slik nettside er Ingvar Ambjørnsens nettroman om Filip Moberg. Det er fokus på at en sammensatt skjermtekst er noe annerledes enn en sammensatt tekst.
onsdag 22. oktober 2008
Nettleserproblemer
Dette kan være noe å ta med seg videre, det kan jo være noen elever som har også bruker Firefox. Da vil det være lurt å kunne påpeke for dem at Explorer kan ha problemer med å lese blogger laget i Firefox (og muligens andre ting og).
søndag 12. oktober 2008
Kan vi?
Etter 7. årstrinn skal elevene kunne "produsere interaktive tekster". Hva regnes som en interaktiv tekst? Jeg har ikke hørt det nevnt på en forelesning de siste to årene, eller i praksis. Elevene skal også lage sammensattetekster med bilder, musikk og utsmykninger. Hmmm... fins det noe annet digitalt verktøy enn PowerPoint? Før jeg startet på norsk 2 hadde jeg ikke lært om noe annet. Høgskolens forelesere liker sine PowerPoint presentasjoner, og flere er nokså dyktige på dette (men ikke alle).
I praksis skulle vi en gang dekke (det er riktig ord, ja) over IKT målene i matematikk, og elevene skulle lage søylediagrammer, finne median, typetall etc. digitalt. Elevene kunne fortelle at dette var mye artigere enn matematikk. Det forteller meg litt om hvor stor del av undervisningen som foregår med IKT som verktøy. Og hvem lærer noe etter å ha prøvd det i to timer??
Hvis høgskolen og lærerutdanningen skal utvikle seg i takt med elevene, så må vi få inn IKT i grunnutdanningen.
mandag 6. oktober 2008
Virtual Classroom Tours - VCT
Målet med dette nettstedet er at pedagoger skal utveksle ideer og undervisningsopplegg, samt øke interessen for IKT i læringssituasjoner. Inne på denne siden kan man finne undervisningsopplegg i alle fag (så langt jeg kunne se) og skrive dem ut til eget bruk. Her ligger alle elementene man trenger i opplegget, man må bare gjøre dem klar til bruk (feks, laminere spill etc.). PowerPoint presentasjonene som ligger ferdige er mulig å redigere slik at de passer til egen skole og klasse. Det er viktig å gjøre undervisningsopplegg til sine egne, men det er godt å ha en slik idébank.
På denne siden må du registrere deg for å laste ned undervisningsopplegg.
fredag 3. oktober 2008
IKT i barnehagen
Leif Aunes Vei barnehage er i startfasen på et prosjekt jeg tror vil bli spennende både for voksne og barn. De har fått midler og utstyr fra barnehagekontoret til starte opp et IKT prosjekt. Prosjektet har sin faglige base i barnehageloven (§ 2) og i rammeplanen for barnehagen
I første omgang er prosjektet tiltenkt 5 års gruppa i barnehagen. Litt fordi de må starte et sted og fordi det er mange 5 åringer i barnehagen i år. Samtidig har barnehagen den tanken at alle barna blir store nok en gang, og da blir det deres tur til å jobbe med dette.
Prosjektbeskrivelsen er dessverre bare tilgjengelig for foreldrene, men for de som er ekstra nysgjerrig er det fullt mulig å ta kontakt med barnehagen.